



Om onze centrale onderzoeksvraag “Hoe kunnen we de ouderenzorg binnen thuiszorg en WZC gaan verbeteren?” te beantwoorden hebben we gebruik gemaakt van 12 verschillende methodes. Het ontwikkelen van een innovatie is een cyclisch en iteratief proces, waarbij methodes meermaals doorlopen worden. Hieronder vinden jullie een overzicht van al onze gebruikte methodes. Klik op de verschillende methodes om het resultaat te zien.

PESTEL-ANALYSE
Met behulp van deze methode brachten we de belangrijkste bevindingen in kaart over de ouderenzorg anno 2025. Dit werd gedaan adhv de factoren van de PESTEL analyse en leidde tot een overzichtelijk trendrapport.
1
STAKEHOLDER MAPPING
deze methode gaf ons een overzicht van de verschillende stakeholders waarmee er rekening kan gehouden worden binnen de ouderenzorg.
2
EXPERT INTERVIEWS
We ondervroegen experten om meer voeling te krijgen met het onderwerp en om diepgang te krijgen in de trends van de PESTEL analyse
3
DELPHI METHODE
Aan de hand van deze methode trachten we de onzekerheden en zekerheden te identificeren door de trends aan verschillende experts te gaan voorleggen
4
SCENARIO ANALYSE
We gebruikten deze methode op 4 toekomstbeelden op te stellen over hoe de ouderenzorg er mogelijks kan uitzien in 2050.
5
ENVIRONMENTAL SCANNING
Voor we begonnen aan de brainstorm om allerlei innovaties te bedenken die de ouderenzorg zouden kunnen helpen, was een environmental scanning noodzakelijk. Met deze methode werden alle bestaande innovaties binnen de ouderenzorg in kaart gebracht.
6
CREATIVE BRAINSTORM
Na de scenario analyse kwam er een creative brainstorm waarin we onze creatieve geest zijn gang lieten gaan. Dit leverde ons een groot aantal innovaties op om te gebruiken in het droomscenario van de ouderenzorg.
7
SCENARIO ANALYSE
De scenario-analyse was een proces van trial en error. Na de feedback werd het duidelijk dat de scenario analysis veel diepgaander en gedetailleerd dienden beschreven worden. Daarom zijn we volledig opnieuw begonnen om zo tot een betere scenario’s te komen.
8
PERSONA'S
De persona's hebben ons enorm geholpen om de scenario's vorm te geven en het menselijke aspect erbij te betrekken. We hebben beschreven hoe ouderen en zorgverleners zich in elk scenario voelen.
9
EXPERT INTERVIEWS
1
Voor het ontwikkelen van een innovatie binnen de ouderenzorg hebben we enkele desingcriteria ontwikkelt die productontwikkelaars in hun achterhoofd moeten houden. Om de designcriteria op een kwalitatieve manier te toetsen vroegen we diepgaande feedback aan experts.
0
PAPER PROTOTYPING
1
Na het overleg met de experts voor het finetunen van onze designcriteria, werden de designcriteria visueel verder uitgewerkt in de vorm van papieren kaarten. Het eindproduct zou een spel kaarten moeten zijn die vervolgens kan gebruikt worden door productonwikkelaars bij het ontwikkelen van een product binnen de ouderenzorg.
1
COGNITIVE WALTROUGH
1
Nadat het prototype werd ontwikkelt zijn we gaan kijken naar de bruikbaarheid van het spel kaarten. Dit hielp ons gebruiksproblemen identificeren.